Gazlı içeceklerde iki türlü durum vardır. Birincisi, içine doğrudan alkol katılanlar. Alkolün büyük havuzlarda yapılan karışımlar neticesinde istihaleye uğradığını yani içecekle bütünleşip kendi kimliğini kaybettiğini söyleyenler olduğu gibi, çözülmeyip kendi halinde kaldığını söyleyenler de mevcuttur. Bu sebeple, alkolün dışarıdan katıldığı durumlar, kesin bir kanaat oluşmamakla beraber, en azından şüphe doğurmaktadır. Dolayısıyla içeriğinde, üretim sırasında dışarıdan doğrudan alkol katıldığı belirtilen içeceklerden kaçınmak gerekir. Bu durum bazen içeriğinde yazmamaktadır. Bu durumda firmaları arayıp sormak icab eder. Bu türlü şüpheli şeylerden kaçınmak hem takvanın neticesidir hem de takvaya kuvvet verir.
İkinci durum ise sonradan içerisinde alkol oluşanlar. Bu tür içecekleri içmekte bir sakınca yoktur. Meyvenin tabii asitinin biraz kaynaması neticesinde ortaya çıkan, sarhoş eden alkol cinsinden değildir. Zaten alkol yapılması için özel bir işleme tabi tutulmuş da değildir.
Yenilen içilen şeylerin, haramlık-helallik hassasiyetinin yanında bir de insan karakterine, manevi hayatına tesiri söz konusudur. Bu yönüyle de meseleyi ele almalı yeyip içtiğimiz şeylerde fevkalade dikkatli olmalıyız. Allah’a inanmak, Kur’an okumak, namazı iştiyakla kılmak, ahiret özlemiyle yaşamak gibi ne kadar duygu ve latifelerimiz varsa, bütün bunlar yediğimiz içtiğimiz şeylerden etkilenmektedir. Bu mesele ilk etapta objektif görünmese de hem kalb ehli büyüklerin tesbitleri hem de yaşanan realiteler, bizleri teyakkuza sevk etmektedir. Zira günümüzde işlenen bunca günahın ve akla hayale gelmeyen günah çeşitlerinin perde arkasında haram lokmanın payı büyüktür diye düşünüyoruz. Nitekim eskiden maneviyat büyüklerimiz, “Bana ne yediğini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” derlermiş.
Bu sebeple, yeme içme mevzularında her zaman aşağıda verilen ölçüler içinde hareket etmeliyiz:
- Araştırma yapmak,
- İhtiyatlı olmak,
- Güvenilir insanlara ve işin uzmanlarına sormak,
- Şüphelerden kaçınmak, takvayı esas almak,
- İhtiyaç ölçüsünde hareket etmek, fantezi ve lükse girmemek.
Umumi manada bütün yiyecek ve içeceklerde, hususi manada ise sorulan konu olan gazlı içeceklerde, yukarıda zikredilen ölçülere dikkat etmenin yanında bir önemli konu daha var ki o da; gerek haram ve helal olan gerekse haramlığı-helalliği şüpheli bulunan şeylerin takdiminde, anlatılmasında, müzakere edilmesinde insanların birbirlerini kırmamaları, ayıplamamaları, gıybet etmemeleri, aksine, kesin bilinen hükümlerin belirtilmesi, şüpheli şeylerde de hassasiyet ve takvanın tavsiye edilmesi, neticenin ise tercihe bırakılmasıdır.