Değerli kardeşimiz,
Lohusalık ve hayız, kadının fıtratına Allah tarafından konulmuş bir özelliktir. Kadının bundan kendi iradesiyle kurtulması mümkün değildir. Bu, tabiî süreç içinde belli bir yaşa kadar devam eden ve zamanı geldiğinde de kesilen bir hastalıktır. Bu dönem içinde kadın, sürekli abdestsizlik halindedir.
Lohusalık döneminde en fazla 40, hayızda da en çok 10 gün devam eden bu zaman diliminde, çocuğunu emzirmek zorunda olan kadına, her seferinde ‘abdest al’ demek dinin ruhunda olan ‘yüsr’ yani kolaylığa muhaliftir. Kaldı ki bu abdest ile kadın şer’an temiz de olmayacaktır.
Din, her ferdin, mükellefiyetlerini rahatlıkla yerine getirebilecek şekilde düzenlenmiş kurallarla doludur. Onu yaşanmaz hale getirmeye ve zorlaştırmaya kimsenin hakkı yoktur. Onun için bu devrelerde kadın, memesinin ucunu ve elini temizlemek suretiyle çocuğunu emzirebilir. Hastalığı bittikten sonra, yani şer’an temizlik halinde bulunduğu zamanlarda ise, çocuğunu abdestsiz emzirmemesi tavsiye edilir. Bu hassasiyet ihtimal çocuğun yümün ve bereket içinde büyümesine, Allah’ın razı olacağı bir kul olmasına sebebiyet verebilir.
Bazı anneler çocuklarına loğusa ve hayızlı olduğu zamanlarda bile abdestsiz süt emzirmediklerini ikrar etmekteler. İhtimal bu hassas kadınlar süt emzirme öncesi teyemmüm alıyorlardı. Bu açıdan, isteyen anneler hastalıklı dönemlerinde süt emzirme öncesi teyemmüm alabilirler. Fakat bu dinî bir emir değildir.. değildir ama bu faydadan hâli olmayan, yümün ve berekete vesile olabilecek hassas ve ince bir uygulamadır. (Bir Müslümanın Yol Haritası)
Selametle kalınız.