Trafik kazasındaki ölüm, yahut yaralanmadan dolayı para cezasına çarptırılan suçludan mirasçılar veya yaralanan mağdur, para alma hakkına sahip olurlar. Haramlık bahismevzu olamaz. Zira İslâm hukukunda kasten öldürmelerde kısas, kastın dışındaki öldürmelerde ise diyet vardır. Yâni suçlu, mağdura diyet olarak para öder.
Diyeti gümüşten hesap ederlerse mesele ucuz hallolur. Altından hesap ederlerse ceza parası, biraz daha yükselir. Bu da, muhatabın durumuna göre hareket etme imkânı vermiş olur.
Alkollü iken, yahut ehliyetsizken kullandığı arabayla çarptığı birinin yaralanmasına sebep olan kimse de, diyeti gerektiren suç işlemiş olur. Sarhoşluk, yahut ehliyetsizlik meşrû mazeret olmaz.
Yol kenarındaki inşaattan birşeyler düşüren işçi, yoldan geçen birinin ölümüne sebep olursa bakılır, inşaatta koruyucu tahta perde varsa, sadece sebep olan işçi diyet öder, yoksa mal sahibi ile müşterek olarak öderler.
Kapısında köpek bulunduran adam, geçenlerin ısırılıp yaralanmasına sebep olsa diyet nev’inden para cezasına çarptırılır. Yaralanan, bu parayı almakla mağduriyetini gidermiş olur, haram olmaz. (Ahmet Şahin)