Değerli kardeşimiz,
Kocası, beraber olmak için hanımını yatağa çağırdığında, bir özrü olmadıkça hanımının bu çağrıya hemen icabet etmesi şarttır çünkü bu, kocanın günaha girmemesi ve meşru yoldan tatmin olması için lazımdır. Bu hususta Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurur: “Kocası hanımını çağırdığında, ocak başında da olsa gelsin.” (Tirmizî, radâ 10.) Aynı talep hakkı kadın için de geçerli olsa da şehevî arzunun tatmin ihtiyacı erkekte kadından daha fazladır. Bu yüzden hadis-i şerifte erkek söz konusu edilmiştir.
Bir başka hadiste ise:
إِذَا دَعَا الرَّجُلُ امْرَأَتَهُ إِلٰى فِرَاشِهِ فَأَبَتْ فَبَاتَ غَضْبَانَ عَلَيْهَا لَعَنَتْهَا الْمَلَائِكَةُ حَتّٰى تُصْبِحَ “Kocası hanımını ilişki için yatağa davet ettiğinde, kadın özrü olmadığı hâlde bundan kaçarsa, kocasına dönünceye kadar melekler ona lanet eder.” (Buhârî, nikâh 86.) buyrulur. Bu mesele Müslim’deki bir hadiste ise: “Kocası ondan razı oluncaya kadar melekler ona lanet eder.” şeklinde geçmektedir. (İbnü’l-Esîr, Câmiu’l-Usûl fi Ehâdisi’r-Resûl, 6/495.)
Burada bir hususu hatırlatmakta fayda var. Erkek böyle bir meselede nezaketi elden bırakmamalı ve mümkün olduğu kadar karısının gönlünü almaya çalışmalıdır yoksa erkeğin “bu benim hakkım” diyerek hanımına kaba davranması, onu zorlaması ve hele hele ona sövüp sayması tasvip edilemez çünkü erkeğin böyle bir davranışı, hanımının kendisini, “şehevi arzuları gidermek için kullanılan bir varlık” olarak algılamasını netice verebilir.
Diğer yandan bu tür hadis-i şerifleri doğru anlamak gerekir: Maksat, erkeğin helâl dairede doyması, harama kaymamasıdır. Bu hususta kadın elinden gelen hassasiyeti göstermelidir ki muhtemel günahların önüne geçilsin zira helâl daireyle doyan bir insan harama girmez. Bu açıdan dinimiz meşru isteklere bir engel koyulmamasını isteyerek, muhtemel yaşanabilecek günahların önüne geçmek istemiştir.
Selametle kalınız.
Hikmet.net