Değerli kardeşimiz,
Şu vakitlerde nafile, farz veya vacip namaz kılmak mekruhtur:
- Güneşin doğmasından sonra kırk-elli dakikalık bir müddet içerisindeki yükselişine kadar olan zaman dilimi.
- Güneşin yükselip de tam tepeye geldiği zeval anının bulunduğu vakit. Bu zaman aralığı, yaz ve kış mevsimlerine göre değişir. Türkiye itibariyle düşünecek olursak, yazın öğle ezanından önceki 45-50 dakikalık, kışın da 20-30 dakikalık süredir.
- Güneşin sararmasından ve gözleri kamaştırmaz bir hale gelmesinden itibaren batışı zamanına kadar olan vakit. Bu süre yaklaşık olarak akşam namazından 40-50 dakika öncesine tekabül etmektedir. Bu mekruh vakitte, sadece o günkü ikindi namazının farzı kılınabilir. Onun dışında nafile, farz ya da vacip namaz kılınamaz.
Bu vakitlerde kazaya kalmış farz namazlar, vitir gibi vacib olan namazlar, önceden hazırlanmış bir cenaze namazı kılınamaz. Yine bu vakitlerde önceden okunmuş bir secde ayeti için tilavet secdesi yapılmaz. Eğer bu söylenenler yapılacak olursa, iade edilmeleri gerekir.
Bu üç vakitte nafile namaz da kılınmaz. Şayet kılınacak olursa, kerahetle caiz olur ve iadesi gerekmez. Çünkü bu kerahet, nafile namazların sağlıklı olmasına engel değildir. Bununla birlikte bu vakitlerden birine raslayan bir nafile namazı bozup kerahet vaktinden sonra onu kaza etmek daha faziletlidir. Bu üç vakit, ateşe tapanların ibadet zamanlarıdır. Onlara benzemekten kaçınmak, hak dine saygının gereğidir. (Kaynak: Bir Müslümanın Yol Haritası)
Selametle kalın.
**
İlave bilgi için: