Soru: Nişanli veya sozluyken flortun hangi asamada olmasi gerekiyor ve bu flort hayatinin gelecek bakimindan zararlari veya faydalari varmidir?
Cevap: Flört deyince dinî hayat anlayışımıza sığmayan bir manzara akla gelir. Bizim dünyamızda flört kullanılmaz. Buna karşılık, evlenecek insanların birbirlerini tanıma sürecinde yapılan işler diye isimlendirebiliriz. Bu konuda, süre ve yapılacak işler şeklinde iki husus üzerinde durabiliriz.
1- Süre: Evlenmeden önce ne kadar beklemeli? Bu, evlenecek olanların durumuna göre değişir. Bazıları birbirlerini tanıdıkları için bir ay bekler, bazıları ise tanışmak için uzun süreye ihtiyaç duyar ve bir sene beklerler. Ancak, bu süre bir seneyi geçmemeli, kanaatimizce altı aydan az da olmamalı. Süre uzarsa, birbirinizden usanmalar olur ve daha evlenmeden ayrılırsınız. Flört yapıp evlenmeyen insanların yaptığı bundan ibarettir.
2- Yapılacak işler: tanışma sırasında yapılacak işler helal dairesinde olmalı. Evlenecek şahıslar kapalı bir mekânda yalnız kalmamalı. Birbirlerine dokunmamalılar. Konuşmaları, ciddiyetten uzak olmamalı. Burada katı bir ciddiyeti de kastetmiyoruz. Kastettiğimiz şey, Müslüman vakar ve ciddiyetidir. Herkesin bulunduğu ortamda beraber bulunabilirler. Mesela bir lokantada yemek yiyebilir, bir parkta gezebilir, bir aile ortamında oturabilirler. Evlenecek insanlar birbirlerini iyi tanımalılar. Bu yüzden de yapılacak bütün işler tanımaya yönelik olmalı. Her gün bir araya gelmek şart değildir. Bazen telefonla da konuşulabilir. Zevk olsun diye değil ihtiyaç ölçüsünde konuşmalı. Kesinlikle hissi davranmamalı, evliliği akıl-mantık planında ele almalı, aklî değerlendirip mantıkî hareket etmeli. Bir de hemen dinî nikâhı yapmamalı. Tanışıp anlaştıktan ve düğün tarihini belirledikten sonra, düğün tarihine yakın bir vakitte (mesela bir hafta önce)resmî nikah ile beraber dini nikâh kıyılabilir. En güzeli de dinînikâhı, resmi nikâhtan sonra kıymaktır.