Öncelikle kirpik perması ve kirpik liftingi uygulamalarının mahiyetini görelim. İlgili sitelerde bunlarla alakalı olarak şu bilgilere rastlıyoruz:
“Kirpik perması bir çeşit kirpik kıvırma uygulamasıdır. Rulo şeklindeki kirpik bigudilerinin yardımı ile kirpikler kıvrılır, jöle kıvamındaki solüsyonların kirpiklere sürülüp bekletilmesi ile elde edilen kıvrık görüntü kirpik perma uygulamasıdır.
Kirpik perması solüsyonu içerdiği kimyasallar nedeniyle bazı insanlarda alerji riski taşımakta olup aynı zamanda bu kimyasalların göze zarar verme ihtimali de bulunmaktadır. Perma uygulamasında, işlemin yanlış yapılması ya da yanlış bekletme süresi nedeniyle doğal kirpiklerin yanma ihtimali de mümkündür.
Kirpik lifting; kirpiğinize dışarıdan herhangi bir ekleme yapılmadan, kıvırma ve boyama işlemidir. Halk arasında kirpik kıvırma olarak da adlandırılmaktadır.
Aynı zamanda kirpiğe keratin bakımı da yapıldığından, kirpikte herhangi bir dökülme veya hasar meydana gelmemektedir. Bu işlemlerle birlikte kirpik gürleştirme amaçlanmaktadır.
Kirpik perması ilacı saçta kullanılan ilaçlarla aynı olup kimyasal içerirken, Kirpik lifting malzemeleri argan yağı, protein, keratin, kolejen ve vitamin içerir dolayısıyla perma alerji riski taşırken lifting taşımaz.
Aynı zamanda permada mevcut kirpiğin sadece kıvrılması amaçlanırken Kirpik Lifting’de LIFT yani germe yöntemiyle kirpiğin anatomik yapısında bulunan kıvrımların çekilerek uzatılması ve kıvrılması amaçlanmaktadır, açılan kıvrımlar ise keratin ile beslenir.
Kirpik Permasında mevcut kirpik olduğu gibi kalıplanırken, Kirpik Lifting uygulamasında kirpikler tek tek kalıplanmaktadır.
Kirpik perması kalıcılığı, kirpik lifting kalıcılığı ile neredeyse aynıdır. Yani yaklaşık olarak 6 ve 8 hafta kalır.
Kirpik lifting uygulaması sonrasından ilk 24 saat kirpikler su ile temas etmemelidir. Kirpik permasıuygulama sonrasında ise ilk 30 dakika kirpiklere su değdirilmemeli ve 1 gün boyunca sıcak su ile duş alınmamalıdır.”
Bu iki uygulamanın mahiyetiyle ilgili karşımıza çıkan bilgiler kısaca bunlar. Bu bilgiler ışığında konunun fıkhî hükmüne gelince:
Öncelikle ifade edelim ki; bir kadın eşinin ve mahremlerinin yani anne-babası, kardeşleri gibi en yakın akrabalarının yanında ya da sadece kadınların olduğu ortamda meşru ölçüler çerçevesinde süslenebilir. Dışarıda erkeklerin dikkatini çekecek derecede süslenmesi ise caiz değildir. Nitekim dinimizde kadınların yabancı erkeklere ziynetlerini ve güzelliklerini göstermeleri yasaklanmıştır. (Bkz. Nur sûresi, 24/31)
Bu konuya riayet etmek kaydıyla, yukarıda alıntıladığımız bilgiler dikkate alındığında kirpik lifting uygulamasının sağlık açısından bir sakıncası olmadığı sürece caiz olduğu söylenebilir.
Ancak konunun uzmanları tarafından uygulamanın yapıldığı bölgeye 24 saat su değdirilmemesi tavsiye edilmektedir. Ne var ki böyle bir uygulama, tedavi olarak değerlendirilemeyeceğinden abdest ve gusül esnasında uygulama yapılan kısım yıkanmayacak olursa, alınacak abdest ve kılınacak namaz geçerli olmayacağı gibi gusül de geçersiz olacaktır.
Dolayısıyla kirpik lifting uygulaması, tedavi mahiyetinde olmadığı için abdest, namaz ve guslün böyle bir uygulamaya feda edilmesi caiz değildir.
Kirpik permasında ise alerji riski ve bazı kimyasalların göze zarar verme ihtimali olduğundan, uzman bir doktor tarafından uygulandığı takdirde caiz olduğu söylenebilir.
Cevaplayan: Şeyma Yalçın