Soru Detayı: Bir erkeğin yengesi ile (veya üniversitede bir bayanla) aynı ortamda yalnız bulunmaları halveti gerektirir mi?
Değerli kardeşimiz,
Peygamber Efendimiz (s.a.s) farklı hadis-i şeriflerinde birbirine yabancı olan yani evlenmelerinde bir engel bulunmayan kadınla erkeğin yanlarında üçüncü bir kişi olmadan baş başa kalmalarını yasaklamıştır. Mesela bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur: “Hiç bir erkek yabancı bir kadınla, yalnız baş başa kalmasın ve hiç bir kadın da mahremi olmaksızın yolculuğa çıkmasın.”
Buna göre bir erkek veya kadının karşı cins birisiyle yalnız kalması haramdır. Yengeyle yalnız kalmak da aynı hükme tabiidir. Zira yenge kendisiyle evlenilmesi haram olan yakın akrabadan değildir. Bir hadis-i şeriflerinde Peygamber Efendimiz baldız, yenge gibi evlilik yoluyla oluşan akrabalarla yalnız kalmanın daha tehlikeli olduğuna dikkat çekmiştir. Baldızıyla yalnız kalmasının hükmünü soran bir sahabeye bunun ölüm gibi tehlikeli olduğunu ifade etmiştir.
Üniversitedeki bir bayan da yabancı olması itibariyle kendisiyle yalnız kalmamızın caiz olmadığı bir kişidir. Ancak yanımızda üçüncü bir kişi olursa halvet olmaz.
Bununla birlikte halvet olmasa da kadınlı erkekli karışık halde bulunmak da (ihtilat) caiz değildir. Çünkü bu tür ortamlar fitne doğurur. Taraflar kalb ve hayallerine hâkim olamayabilirler. Neticesi itibariyle günahlara yol açılabilir. Bu açıdan bir erkek kadınlarla olan münasebetlerinde son derece hassas olmalı ve önemli bir zaruret ve maslahat olmaksızın onlarla yüz göz olmaktan kaçınmalıdır.
Selametle kalınız.
İlave bilgi için bkz.