Hanefi mezhebine göre, öğle namazından önceki kerahet vakti güneşin tam tepe noktasına ulaştığı ve öğle namazının vakti girmeden önceki zaman dilimidir. Bu süre, genellikle yaklaşık 15-20 dakikayı geçmez. Ancak, bu süre kesin ve sabit değildir; coğrafi konum ve mevsime göre değişiklik gösterebilir.
Hanefi kaynaklarında kerahet vakitleri üçtür: Güneşin doğduğu zaman, güneşin tam tepe noktasında olduğu zaman ve güneşin battığı zaman. Bu vakitlerde namaz kılmak mekruhtur. Öğle namazından önceki kerahet vakti, güneşin tam tepe noktasına ulaştığı ve öğle namazının vakti girmeden hemen önceki zamandır.”[1] Merginânî, el-Hidâye, 1/ 44
İbn Abidin, öğlenin kerahet vaktini şu şekilde açıklamıştır:
“Güneşin tam tepe noktasına ulaştığı zaman ve öğle namazının vakti girmeden önceki süre kerahet vaktidir. Bu süre, yaklaşık 10-15 dakika sürer ve bu zaman diliminde nafile namaz kılınmaz.”[2]Reddü’l-Muhtar, Cilt 1/377
Diyanet İşleri Başkanlığı gibi çeşitli kurumların belirttiği 40-45 dakikalık kerahet vakti, ihtiyaten geniş tutulmuş bir zaman dilimi olup, güneşin tam tepe noktasına ulaşması ve öğle namazının vaktinin girmesi arasındaki sürenin daha güvenli bir şekilde hesaplanması amacıyla belirlenmiştir. Hanefi mezhebine göre bu süre genellikle daha kısa (yaklaşık 15-20 dakika) olarak kabul edilir, ancak Diyanet’in belirlediği süre, namaz kılanların herhangi bir şüpheye düşmemesi ve ibadetlerini güvenle yapabilmeleri için daha geniş tutulmuştur.
Bu konunun coğrafi konum ve güneşin dünyaya olan açısının değiştiği mevsimler de baz alınarak belirlenmesi gerektiği de göz ardı edilmemeli. Yaşanılan yerdeki dini otoritelere de danışılarak kerahet vaktinin belirlenmesi, ihtiyatı elden bırakmama adına daha isabetli olacaktır.
İlave bilgi için: