Değerli kardeşimiz,
Sürekli bulunan bir hastalıktan veya yaşlılıktan dolayı oruç tutma imkânları olmayan kimselerin, tutmaları gereken her gün için sabah-akşam iki öğün bir fakiri doyurmalarına fidye denmektedir. Kefarette olduğu gibi, fidyede de, hem oruç tutması gereken kimse fidyeyle bu mükellefiyetten kurtulmakta, hem de toplumsal dayanışmanın önemli bir unsurunu teşkil eden fakirleri doyurma meselesi karşılanmış olmaktadır. (Bir Müslümanın Yol Haritası, s. 458.)
Bu hususla ilgili olarak Kur’ân-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır:
“Oruç sayılı günlerdedir. Sizden her kim o günlerde hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutar. Oruç tutamayanlara fidye gerekir. Fidye, bir fakiri doyuracak miktardır. Her kim de, kendi hayrına olarak fidye miktarını artırırsa bu, kendisi hakkında elbette daha hayırlıdır. Bununla beraber, eğer işin gerçeğini bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara suresi, 2/184).
Fidyenin emredildiği ayeti kerimede fidye için bir zaman tayin edilmemiştir. Dolayısıyla kişi istediği zaman fidyesini verebilir. Yani Ramazan’da verebileceği gibi Ramazan’dan sonra da verebilir. Ancak bu tür hayır işlerinde acele etmek ve geciktirmemek her zaman takdire şayandır.
Selametle kalın.