Soru Detayı: Çok büyük görünmese de beni çok yoran ve üzen bir problemim var: Asosyallik. Evden kaçıp gidesim geliyor. İnsanlar bana tuhaf görünüyor. Şunu sormak istiyorum: Sosyal olmak için kızların olduğu ortamlara girsem olur mu? Dizilerde kötü şeyler oluyor diye onları bile izlemiyorum artık. Bir arkadaşım bile yok. İyice kötüye gidiyorum. Akıl verin lütfen, ne yapayım?
Bazı insanların asosyal olması normaldir. Bazılarında yaratılıştan gelen bir içe kapalılık vardır. Allah’ın her işinde hikmet vardır. Sosyalliğin kendine göre avantaj ve dezavantajları olduğu gibi, asosyalliğin de avantaj ve dezavantajları vardır. İkisinde de durumu avantaja çevirmek insanın iradesine kalmıştır.
Öncelikle, sosyalleşmeyi yanlış tanımlamamak gerekir. Sosyalleşmek, kızlarla oynamak, arkadaşlarla şakalaşmak, bir konuda karşıdaki insanı ikna edebilmek değildir. Sosyalleşmek, toplumun içinde kendin olarak var olabilmektir. Mesela camiye namaz kılmaya gitmeniz bir sosyalleşmedir, bir akrabanızı ziyaret edip çayını içmeniz, halini hatırını sormanız, “Sizin için benim yapabileceğim bir şey var mı?” demeniz bir sosyalleşmedir. Annenize babanıza ev işlerinde, çarşı pazar işlerinde yardım etmeniz bir sosyalleşmedir. Ailenizin haftalık pazar alışverişini yapmanız bir sosyalleşmedir. Bir arkadaşınıza telefon edip ödevler konusunda fikir almanız bir sosyalleşmedir.. vs.
Ayrıca bilmek gerekir ki, asosyallik bir eksiklik değildir, bir insanî haldir. Toplumda sosyal kimselere ihtiyaç olduğu gibi asosyal insanlara da ihtiyaç vardır. Organizatorler, reklamcılar, yöneticiler, esnaflar ve sair faal kimselerin çoğu sosyal insanlardan çıktığı gibi, bilim adamları, yazarlar, kâşifler ve buna benzer şahsiyetlerin çoğu da asosyal insanlardan çıkar.
Size düşen öncelikle bu halinizi kabul etmeniz ve bu halin avantajlı yönlerini kullanmanızdır. Mesela harama girmemek şartıyla ne hoşunuza gidiyorsa kapanıp o konuda kitap okuyabilirsiniz. Okumalarınız bir gün mutlaka işe yarayacak ve sizi toplumun içine çekecektir.
Mesela sure ezberleyebilir, el becerilerinizi kullanabilir, bulunduğunuz evin şekliyle alakalı fikir geliştirebilir, bir dergiye bir gazeteye makale yazabilir, herhangi bir yabancı dili öğrenmeye çalışabilir, bir sanat aletini kullanmayı deneyebilir, el sanatlarıyla alakalı bir çalışma yapabilir, fotoğraf çekebilir, bir spor alanında ilerleyebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi içine kapanık insanların da tek başına yapabileceği dünya kadar iş var ve toplumun da böyle işlere ihtiyacı var.
Unutmayın, Allah bir insanı yarattıysa, ondan beklediği bir iş vardır. O insan boş değildir ve onun mutlaka yapabileceği şeyler vardır.
Kız arkadaş edinmek insanı sosyalleştirmez. Sadece bir arkadaş edinmiş olursunuz. Fakat bir erkekle bir kızın arkadaşlığının nereye gideceği bilinmez. Tehlikeli neticeler doğurabilir. En güzeli her insanın kendi cinsinden güzel arkadaşlar bulmasıdır.
Sosyallik insanın kendini tanımasıyla başlar. Siz önce kendinizi tanımalısınız. Yani kabiliyetlerinizi, eksik yönlerinizi, ihtiyaçlarınızı, korkularınızı, sevinçlerinizi vs. tahlil etmelisiniz.
Etrafın sosyalliği sizi olumsuz etkilememeli, ümitsizliğe sevk etmemeli.. Siz Allah’ın ve toplumun sizden beklediği şeyleri yerine getirmeye çalışmalısınız.
Şimdi bismillah deyin ve kendinizin, toplumun yararına olan az önce saydığımız işler türünden ilk şeyi yapın. Haramlara helallere dikkat edin, ibadetlerinizi yerine getirin, sonra da meşru dairede ne yapabiliyorsanız onu yapın. Mesela hemen bir akrabanızı ziyarete gidin ve halini hatırını sorun…
Son tavsiyemiz ise, dua etmenizdir. Kendi dilinizde istediğiniz şekilde dua edin. Allah kalplerde olanı bilendir. Size mutlaka cevap verecektir. Ayrıca İnşirah suresini, Hazreti Musanın Taha Suresi 25, 26, 27 ve 28. ayetlerde geçen duasını bol bol okuyun.