Değerli kardeşimiz,
Para üzerinden dönen oyunlardan uzak durmak daha ihtiyatlı bir tutumdur. Zira bu tür oyunlar çoğunlukla ya bir tür kumardır veya kumara teşvik edici bir mahiyet arz edebilmektedir. Meseleyi kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:
- Taraflardan herhangi birinin ortaya para, eşya vb. bir şey koymaksızın üçüncü bir taraf/sponsor tarafından ödüllendirilen yarışma/turnuvalar -içeriği meşru olmak, bir olumsuzluğa sebep olmamak, herhangi bir ibadete engel olmamak vb. kaydıyla– caizdir.
- Taraflardan birinin ortaya bir şey koyması ve “sen kazanırsan bu şey senin olsun, ben kazanırsam senden bir şey istemem” demesi suretiyle yapılan yarışmalarda da –yarışmanın kendisinin meşru olması ve herhangi bir olumsuz duruma sebep olmaması kaydıyla– bir mahzur yoktur.
- Ancak katılımcılardan para toplayarak ödüllü bir yarışma/turnuva düzenlenip ödül de katılımcılardan alınan paralarla karşılanıyorsa bu kumar sınırlarına girer, dolayısıyla caiz değildir.
Alternatif olarak şöyle bir şey yapılabilir: Eğer yapılacak etkinliğin bir masrafı varsa, katılımcılardan yeme-içme, ikram vb. masraflar için cüz’î bir miktar para toplanıp, yapılacak etkinliğin masrafları bununla karşılanır. Turnuva/yarışma için verilecek ödüller ise, katılımcılardan toplanan paradan tamamen ayrı olarak düzenleyenin kendisi veya sponsor olacak birileri tarafından karşılanır. Bu durumda bir mahzuru kalmaz. Bu tür yarışmaların/turnuvaların amacının sırf oyun-eğlence maksatlı olmayıp çocukları ve gençleri, maddi ve manevi zararı olan ortamlardan uzak tutarak değerlerini koruma ve kendi aralarında kaynaşmalarına imkân tanımak amacına yönelik olması hedeflenmelidir.
Hâsılı, ödüllü yarışmalarda dikkat edilmesi gereken şey, bunların kumar, şans oyunları ve bunlara teşvik edici bir mahiyette olmamalarıdır. Etkinlikler ve yarışmalar, meşru dairede kalarak yapılmalı, ödüllü yarışmaların masraflarının karşılanması noktasında da yukarıda zikrettiğimiz çerçeve içinde çözümler bulunmalıdır.
Selametle kalınız.