712
Kurban kesmek kimlere vaciptir?
Değerli kardeşimiz,
Kişinin kurban kesmekle mükellef tutulabilmesi için dört şartı taşıması gerekmektedir. Bunlar;
- Müslüman olmak: Aslında bu şart bütün ibadetleri yerine getirmek için gereklidir. Bir kişi kurban bayramının üçüncü günü güneş batmadan önce Müslüman olursa ve diğer şartları da taşıyorsa, bu kişini kurban kesmesi gerekir.
- Akıllı ve bulüğ çağına ermiş olmak: Çocukların ve delilerin mallarından kurban kesilmesi gerekmez. Fetva da buna göredir. Bununla birlikte bir kimse kendi malından çocuğu için kurban kesebilir. Bu da güzel bir davranıştır. (müstehabtır)
- Mukim olmak (seferi olmamak): Dinen yolcu hükmünde olan kimse kurban kesmekle mükellef değildir. Ancak yolcu hükmünde bulunan kimsenin tek başına veya mukimlerle birlikte kurban kesmesine bir mani yoktur. Hatta diğer mezhepler, bu hususta mukimle yolcuyu ayırmamışlardır.
- Belirli bir mali güce sahip olmak: Hanefî mezhebine göre, kurban kesmeyi vacip kılan zenginliğin ölçüsü zekâtta ve fıtır sadakasında aranan zenginlik ölçüsüyle aynıdır. Bu da borçları ve aslî ihtiyaçları dışında 20 miskal (85 gram) altın veya 200 dirhem gümüştür. Fıkıh bilginlerinin tesbitine göre, zekatta aranan “malın üzerinden bir sene geçmesi“, “sahip olunan mal varlığının artıcı olması (nemâ)” gibi şartlar kurbanda aranmaz. Buna göre kurbanın ilk üç gününde her kim nisab miktarı mala sahip olursa, kurban kesmekle yükümlü olacaktır.
Selametle kalınız.
Kaynak: Kadın ve Aile İlmihali