Aspartam (E951) genellikle diyet ve şeker içermeyen içeceklerde kullanılan, sentetik bir yöntemle üretilen bir tatlandırıcıdır. Bu madde, protein bileşenleri olan fenilalanin ve aspartik asitten türetilmiştir.
İslam hukuku, gıda katkı maddelerini değerlendirirken, başta kaynağı olmak üzere, istihâle (kimyasal dönüşüm) ve zarar verip vermediği gibi unsurları dikkate alır.
Aspartam kendisi sentetik bir bileşik olduğundan, doğrudan haram bir madde içermez ve içeriğinde herhangi bir hayvansal katkı veya alkol bulunmamaktadır. Ancak, üretim sürecinde bazı yardımcı maddelerin alkol ile birleştirilmesi durumu söz konusu olabilir.
Aspartamın sağlık üzerinde de bir takım zararlarının olabileceği ifade edilmektedir. Yapılan araştırmalarda, özellikle hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda aspartamın lösemi, lenfoma ve meme kanseri gibi hastalıklara yol açabileceğini öne sürmüş, ancak bu sonuçlar her zaman tutarlı bulunmamıştır. Ayrıca aspartamın migren tetikleyicisi olabileceği ve alerjik reaksiyonlara neden olabileceği de belirtilmiştir.
Bu bağlamda, aspartamın sağlık üzerindeki potansiyel yan etkileri göz önüne alındığında, bu katkı maddesinden kaçınmak daha uygun olacaktır. Özellikle, uzun vadede sağlık üzerindeki etkileri tam olarak anlaşılmamış olan bu tür katkı maddeleri, İslam’ın zarar verici maddelerden kaçınma prensibiyle de uyumlu değildir.
Sağlık üzerinde olası zararları nedeniyle, aspartam içeren ürünlerin tüketilmemesini tavsiye ederiz.
Ayrıca bakınız: