Öğrencilerin, eğitim süreçlerinde ihtiyaçlarını karşılamak üzere herhangi bir devlet kurumu (bazı ülkelerde çeşitli vakıflar) tarafından karşılıksız burs veya karşılıklı krediler veriliyor. Bu karşılıklı krediler, genellikle düşük faizle veriliyor ve ödeme süreci de uzun süreye yayılıyor. Böylece, ihtiyaç sahibi öğrenciler, eğitim süreçlerini tamamlıyorlar. İhtiyaç sahibi öğrenciler, öğrencilik dönemi boyunca masraflarını karşılayabilmek için bu kredilerden alabilirler mi?
Paranın, parayla değişiminde iki temel kural vardır. (1) Aynı cins paraların değişiminde vâdeli olmamak kaydıyla “eşit olma” şartı aranır; (2) ayrı cins paraların değişiminde ise “vâdeli olmama” şartı aranır. Bu iki şarta riayet edilmemesi durumunda, yapılan değişim işlemi faizli bir işleme dönüşür.
Karşılıklı krediler, bu çerçevede değerlendirildiğinde işlem itibarıyla faizli bir işlem olarak değerlendirilebilir. Ancak devlet kurumlarının (ve bazı ülkelerde çeşitli eğitim vakıflarının) verdikleri paralar karşılığında işlettikleri faizlerden “para kazanma amacı” yerine paranın değerini koruma ve aynı imkânı başka öğrencilere de sağlama amacı gütmeleri dikkate alındığında, eğitim masraflarını başka bir şekilde karşılama imkanına sahip olmayan ihtiyaç sahibi öğrencilerin bu kredileri almalarının, (ana kurallardan istisna edilerek) caiz olduğu söylenebilir.
Netice itibarıyla, masraflarını başka bir şekilde karşılama imkânına sahip olmayan öğrenciler, verilen bu kredilerden -ihtiyaçları kadar- alıp kullanabilirler.