Hacceden kimse, Mekke-i Mükerreme’de hac ile ilgili menasiki bitirdikten ve hacı olduktan sonra, Medine-i Münevvere’ye gider; Mescid-i Nebevi’yi ziyaret eder. Bu ziyaretin, hac menasiki ile ilgisi yoktur. Ancak, Resulüllah Efendimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) medfun bulunduğu “Hücre-i saadet”, Kâbe dahil olmak üzere, yeryüzünün her tarafından, göklerden ve arştan daha değerli ve şerefli kabul edilmiştir. (Kamil, Miras, Tecrid Tercemesi, 4/258)
Resûlullah Efendimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) kabr-i şeriflerini ziyaret etmek, mendup kabul edilmiştir. Mali durumu müsait olanların bu ziyareti gerçekleştirmesi, vacip derecesinde önemli görülmüş, çok büyük bir mazeret olmadıkça terk edilmesi, büyük bir gaflet sayılmıştır.
Konu ile ilgili hadisleri birlikte okuyalım:
“Kim beni, vefatımdan sonra ziyaret ederse, hayatımda ziyaret etmiş gibidir.” (Ali el-Kari, Şerhu’ş-Şifa, 2/149)
“Kim sevabına inanarak beni Medine’de ziyaret ederse, o benim komşum olur. Kıyamet günü ona şefaat
ederim.” (Beyhaki, Şuabu’l-İman,3/490)“Kabrimi ziyaret edene, kıyamet günü şefaatçi olurum.” (Acluni, Keşfu’l-Hafa, 2/250)
“Şu üç mescidden başka, (namaz ve ibadet maksadıyla) hiçbir mescide sefer tertib edilmesi uygun olmaz. Bunlar; Mescid-i
Haram, Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksa’dır.” (Kamil Miras, Tecrid Tercemesi, 4/199)“Benim şu mescidimde kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç diğer mescidlerde kılınan bin namazdan (sevap yönüyle) daha hayırlıdır.” (Müslim, Hac, 510)
“Evimle minberim arası, cennet bahçelerinden bir bahçedir.” (Buhari, Fezailu’l-Medine, 11; Müslim, Hac, 502)
“Bir kimse bana selâm verince Cenab-ı Hak bana ruhumu iade eder. Ben de o kimsenin selâmını alır, mukabelede bulunurum.” (Ebu Davud, Menasik, 96)
Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) hayatında hürmet ve tazim farz olduğu gibi, dâr-ı bekâya irtihalinden sonra da hürmet ve tazim gereklidir. Bu itibarla ziyaret esnasında; hürmeti bozan, edebe aykırı davranışlardan kaçınması gerekir.
Cumartesi günü Kuba’ya gitmek ve iki veya dört rekât namaz kılmak sünnettir. Bu hususta Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu vesselâm) şöyle buyurmuşlardır:
“Kim evinde güzelce temizlenip abdest aldıktan sonra, başka bir maksatla değil; sadece namaz kılmak maksadıyla Kuba Mescidi’ne giderse umre sevabı kazanır.” (Nesai, Mesacid, 9; K. Miras, Tecrid Tercemesi, 4/212)
Kaynak: Her Yönüyle Hac, Abdurrahman Yağmur