Soru Detayı: Ramazan ayının 29 gün olması durumunda son 10 gun nasıl hesaplanır? Örnegin 29 gün ise, itikaf için sadece son 9 gün mü değerlendirilebilir? 29 gün olması durumunda Kadir gecesi 26. gece olarak mi düşünülmeli?
Ramazan ayının 29 gün olduğu yıllarda son 9 gün, 30 gün olduğu yıllarda son 10 gün itikafa girilir. Kadir gecesi de son 9-10 günde, özellikle bu 9-10 günün tek günlerinde aranır.
**
Allah Resûlü (sallahu aleyhi ve sellem), Ramazan ayının ilk 10 günü ile ikinci 10 günü itikaf yaptığı gibi son 9-10 gününde de itikaf yapmıştır. (Müslim, Savm 40) Son 10 günü daha sonra devamlı bir şekilde itikaf yaparak geçirmiştir. (Buhârî, İtikaf 1, 9; Müslim, İtikaf 1) Hatta bir yıl itikafa giremeyince sonraki yıl (bu onun son yılı ve son itikafıdır) 20 gün itikaf yapmıştır. (Buhârî, İtikaf 17; Ebu Davud, İtikaf 77)
İtikaf yapmak kendi başına Allah’a kurbete vesile olduğu gibi onda Kadir gecesini aramak da söz konusudur. Bir rivayette Allah Resûlü “Cibril bana geldi ve aradığın şey (Kadir gecesi) son 10 günlük dilimdedir dedi” şeklinde son 10 günlük zaman dilimini nazara vermiş, bir rivayette “Kadir gecesini Ramazan ayının son 10 günlük zaman diliminin tek gecelerinde arayınız ” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3) derken bir diğer rivayette “Onu, Ramazan’ın 27. gecesi, 21. gecesi ve 23. gecesinde arayınız” demiş ve sonra susmuştur.. (Ebu Davud, Salat 319) Bu iki rivayette görüldüğü üzere Allah Resûlü son 10 günün tek günlerini nazara vermiştir. (Ayrıca Bkz. Kadir Gecesi | Hikmet.Net) Bazı yıllarda Allah Resûlü içinde bulunduğu Ramazan ayının kalan günlerini zikrederek kimi zaman “…(bu Ramazan ayının), kalan 9 gününde“, kimi zaman “..kalan şu 5 gününde“, kimi zaman “kalan şu üç günde kadir gecesini arayınız“ buyurmuşlardır. (İbn Ebu Şeybe, Musannef, 249) Bu da göstermektedir ki bize düşen şey Ramazan ayının, ayın gün sayısına bağlı olarak, son 9-10 günü özellikle bunların tek sayılı günlerinde Kadir gecesini aramaktır. Başka bir ifade ile ayın 20’sinde başlayıp sonuna kadar ister ay 29 ister 30 olsun itikaf yapmak ve Kadir gecesini bu günlerde aramaktır.
Nafile itikaflarda yukarıda zikrettiğimiz çerçevede hareket edilir. Yani ay 29 gün sürerse 9 gün, ay 30 gün sürerse 10 itikafa girilir.
Vacip itikaflarda ise adakta bulunulurken kullanılan ifadelere göre hareket etmek gerekir. (Zuhaylî, el-Mevsua, 2/310.)
Özetle ifade edecek olursak: Ramazan ayının 29 gün veya 30 gün sürmesi yıllara göre değişiklik göstermektedir. Bir kimse Ramazan’ın sonunu itikafta geçirmek istiyorsa ay 29 gün olduğunda 9 gün, ay 30 gün olduğunda 10 gün itikaf yapar. Şayet adakta bulunduğundan üzerine itikaf yapmak vacip olursa kullandığı ifadelere bağlı olarak 9 veya 10 gün itikaf yapar. Kadir gecesi ise son 9-10 günün bütününde, özellikle tek gecelerde aranır, idrak edilmeye çalışılır. Ayın 29 veya 30 olmasının bunda bir tesiri yoktur.