Soru Detayı: Ramazan orucunu kasten tutmamanın hükmü sadece kaza mıdır yoksa kefaret midir. Yani mesela 1 hafta oruç tutup sonra 1 gün sahura kalkamadığı için kasten niyet etmeyerek tutmayan kişinin hükmü nedir?
Oruç kendisine farz olduğu halde mazeretsiz bir şekilde bir kimse oruç tutmuyorsa büyük günah işlemiş olur. Sahur yapmamak vb. şeyler buna mazeret olamaz.
Bununla birlikte bir kimse geceden niyet etmeyerek oruç tutmaz ise bu günü daha sonra kaza eder, kefaret gerekmez. Kefâret tutulan bir orucun bozulmasına bir ceza olarak belirlenmiştir.
İşin fıkhi boyutu bu şekilde olmakla birlikte bir müslümanın oruç ibadetini yerine getirmekte nefsine yenik düşmemeye gayret göstermesi gerekir. Çünkü bu, onun Cenab-ı Hakk’a karşı bir vazifesidir. Bu vazifeyi de layıkıyla yerine getirmeye özen göstermelidir. (Orucun önemi için bkz. Kur’ân’da ve Efendimiz’in Beyanlarında Ramazan ve Oruç | Hikmet.Net )
“Kim sevabına inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları affedilir.” (Buhârî, îmân 28; Müslim, salâtü’l-müsâfirîn 176.)
“Oruç dışında insanoğlunun her ameli kendisi içindir. Oruç ise benim içindir ve mükâfatını da ben vereceğim.” (Buhârî, Savm, 9; Müslim, Sıyâm, 163).
“Oruçlu yemesini içmesini ve şehvetini sırf benim için terk ediyor. Bu nedenle onun mükâfatını ben vereceğim. İyiliğin karşılığı ise on misliyledir.” (Buhârî, Savm 2).
Oruç, İslâm’da çok önemli bir ibadettir. Onun için Kur’ân-ı Kerim’de çok sayıda âyet-i kerimede üzerinde durulmuş, hatta değişik cezalarda kefaret olarak takdir edilmiştir. Bazı suçlara karşılık 60 gün, bazılarına karşılık ise 3 gün kefaret orucu emredilmiştir. Demek ki o, günahları, hataları eriten çok önemli bir ibadet, insanı temizleyen ve manen terakki ettiren bir ameldir. (Bkz. İslâm’da Orucun Önemi | Hikmet.Net )
Özetle, müslüman bir kimsenin dinin izin verdiği özürler dışında oruç tutmaması büyük günahtır. İster kişi niyet etsin ister etmesin bir mazeret olmaksızın oruç tutulmaması, insanın Allah’a karşı vazifelerinden birini yapmaması demektir. “Niyet edilmediğinde kefaret gerekmez, o zaman günah değil veya günahı hafiftir” şeklinde düşünmek/değerlendirmek yanlıştır.