Fıtır sadakası vermenin şartlarından birisi de şudur:
Nisap miktarı mala sahip olmak: Fıtır sadakası ile mükellef olmak için zekâtta olduğu gibi havayic-i asliyeden (temel ihtiyaçlar) başka nisap miktarı mala yani 85 gram altın veya 595 gram gümüş kıymetine denk mala sahip olmaktır. Zekâttan farklı olarak, fıtır sadakasının vacip olması için sahip olunan malın nâmi (artıcı) özellikte olması ve üzerinden bir yıl geçme şartı yoktur. Şafiî, Malikî ve Hanbelî mezheplerine göre fıtır sadakası ile mükellef olmak için nisap miktarı mala sahip olmak şart değildir. Temel ihtiyaçlarının yanı sıra Bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip olan her Müslüman fitre ile yükümlüdür. (Bkz. Fıtır Sadakasıyla Mükellefiyetin Şartları Nelerdir? | Hikmet.Net )
Bu bağlamda sorunuza bakacak olursak Hanefi mezhebine müntesip biri fitre alabilecek durumda ise (fakir ise) bu kimsenin fitre vermesine gerek yoktur. Nisap miktarı mala sahip olup fitre vermesi gereken kişi de fitre alamaz.
Diğer mezheplerde ise bu şart aranmaz; bu nedenle fitre alan kişi fitre verebilir de. Bu durumda fitre veren kimsenin (nisap miktarı mala sahip olmaması nedeniyle) alması da söz konusu olabilir.
Türkiye’de halkımız genellikle Hanefi olmakla birlikte, bu meselede Şafii mezhebinin fetvasıyla yaygın bir şekilde amel edildiği görülmektedir. Hanefi bir kimse için bu şekilde bir uygulama şart olmamakla birlikte yapılırsa geçerli olur, ihtiyat tercih edilmiş olur.
Ayrıca bkz.