Soruda dikkat çeken iki husus var:
- Birincisi, içeriğinde domuz katkıları bulunan kozmetik ürünleri kullanmanın caiz olup olmaması,
- ikincisi ise bunları kullanmanın abdest ve namaza etkisi.
İlkinden başlayalım. İslam âlimleri ilgili âyet ve hadislerden hareketle domuzun hem yenilmesinin haram olduğu hem de necis olduğu hükmünü çıkarmışlardır. Domuz bütün parçaları itibarıyla necis olduğu için, onun yağından veya başka bir parçasından elde edilen katkı maddelerinin kozmetik ürünlere katılması da bu tür ürünlerin kullanılması da caiz olmaz. Bazı âlimler domuzdan elde edilen katkı maddelerinin istihale geçirmesi durumunu (kimyasal tepkiyle bunların başka bir maddeye dönüşmesi) bu genel hükümden istisna etmişlerdir. Bu hükmün uygulanabilmesi için domuzdan üretilen katkı maddelerinin gerçek anlamda istihale geçirip geçirmediklerinin doğru tespit edilmesi gerekir. Bazıları ise domuzun haram ve necis olması hükmünün taabbudi bir hüküm olmasından hareketle, istihalenin hükme tesiri olmayacağını söylemiştir.
İkinci hususa gelince, içeriğinde domuzdan elde edilmiş katkılar bulunan sabun ve şampuan gibi kozmetik ürünlerin kullanılması haram veya en azından şüpheli olsa da, bunların abdest, gusül ve namazın sıhhatine mani olacakları söylenemez. Çünkü hem sabun ve şampuanlar kullanıldıktan sonra uzuvlar su ile durulanmakta ve yıkanmaktadır hem de söz konusu kozmetik ürünlerdeki domuza ait katkı maddeleri genel itibarıyla küçük miktarlardadır.
İnsanın bedeninde veya elbisesinde bulunan necaset, belli bir miktarın üzerine çıkmadıkça namazın sıhhatine zarar vermez. Bu da sıvı necasetlerde el ayasını kaplayacak miktardır, katı necasetlerde ise bir dirhemdir (4.8 gram). Bırakalım sabun ve şampuanlarda bulunan domuz katkılarının bu miktara ulaşmasını, sabun ve şampuanların bizzat kendisinin bile kullanıldıktan sonra bedende bu miktarda kaldığı söylenemez.