Soru Detayı:
Türkiye’de 700 liraya kestirebileceğimiz kurbanı yurt dışında 300 tl ye kestirmenin dinen bir sakıncası var mıdır? Bu şekilde vacip kurban eda edilmiş olur mu?
Kimileri hayat şartlarından dolayı, mesela Afrika’daki gelirle Türkiye’deki gelir arasındaki farktan dolayı kestireceğin kurban için yine 700 tl vermen gerek diyorlar. Ama Yeni Zelanda’da kurbanlık hayvan fiyatları daha düşük ve gelir yüksek. Bu durumda ne yapılmalıdır?
Cevap:
Değerli Kardeşimiz,
Öncelikle kurban ibadetini yerine getirecek bir insanın kurbanını kendisinin kesmesi müstehaptır. Aynı şekilde kurbanı kesen kişinin kendi memleketinde kurbanını kesip etlerinin beldesindeki fakirlere dağıtılması daha faziletlidir. Ancak başka bir beldede daha büyük ihtiyaç varsa, ciddi bir açlık veya felaket olmuşsa bu tür durumlarda kurbanların başka beldelere gönderilebileceği ifade edilmiştir.
Konuya fıkhî olarak bakacak olursak kişinin vacip kurbanını yurt dışında kesmesinde bir sakınca yoktur. Oradaki fiyat ne ise o fiyat üzerinden kestirilebilir. İhtiyacı ve faydayı gözeterek birden fazla kurban da kestirebilir.
Ancak bu meselenin farklı boyutları vardır. Günümüzde zaman zaman, ihtiyacın daha fazla olması nedeniyle değil de sadece ucuz olduğu için kurbanın başka bölge ya da ülkelere gönderildiğini duyuyoruz. Bu, İslam’ın kurban ibadeti için belirlediği manaya, kurbanın ruhuna zıt olduğu için mekruhtur. Bir mümin Allah’a kurban sunarken “bunu en ucuz şekilde nasıl kapatırım” düşüncesiyle değil, “imkânlarım ölçüsünde nasıl Allah’a en güzel kurbanı sunabilirim” düşüncesiyle hareket etmelidir. Bu düşüncenin bir tezahürü olarak dinimizde kurbanlık hayvanlar kurban edilmeden önce sahipleri tarafından süslenirler.
Şayet bir insanın kendi ülkesinde kurban kesmeye gücü yetmiyorsa üzerine zaten kurban kesmek vacip değildir. Ancak kurban kesmiş olmanın huzur ve saadetine nail olmak için başka memleketlerde bütçesine uygun kurbanlıklar arayabilir ve kestirebilir. Bu taktire şayan bir şeydir. Maddi imkanları yerinde olduğu halde daha ucuz diye başka yerlerde kurban kestirmek ise dinin ve kurbanın ruhuna terstir.
Zengin birisi vacip kurbanını yurt dışında kestirebilir mi?
Kendi ülkesinde kurban kesmeye gücü yetiyorsa kurbanını kendi ülkesinde kesmesi ve yakınında bulunan fakirlere etini dağıtması daha faziletlidir. Fakat sadece ucuz diye kurbanını yurt dışına göndermesi mekruhtur ve bu yöntem kurbanın ruhuna aykırıdır. Ancak yurt dışında bazı ülkelerde/bölgelerde daha fazla ihtiyaç sahiplerinin varlığını gözeterek kurbanını yurt dışında kestirebilir.
Yurt dışında kurban kesecek olan birisi kurbanının fiyatını yurt dışına göre mi ayarlamalıdır?
Yurt dışında kurban fiyatları ne ise o fiyat üzerinden kestirebilirsiniz.
Selametle kalın.
İlave bilgi için aşağıdaki linke tıklayın: