Soru Detayı: Bazı kimseler, karanlıkta önünden kara kedi geçerse ve bakarsa başına kötü bir olay geleceğine, Allah’ın bununla o kişiyi uyardığına ve onun dua etmesini istediğine inanıyorlar. Böyle bir inanış doğru mudur? Bununla ilgili hadisler var mı?
Bu türlü inanışların, bazen bir hakikati olur bazen de olmaz ve hiç bir şeye dayanmaz. Elbette kâinatta tesadüf yoktur, her faaliyetin bir manası vardır ancak bir insanın önünden kara kedinin geçmesiyle, o insanın hemen başıma kötü bir şey gelecek diye endişeye kapılması, korkması doğru değildir. Zira dinimizde korkulacak, endişe edilecek şeyler bellidir. Allah’ın insana verdiği korku hissi, böyle basit şeylerden korkmak için verilmemiştir. Bununla beraber böyle durumlarda dua edilebilir. Yani, bu işin duaya vesile olması güzel bir şeydir.
Kara kedinin, istenmeyen bir olayla tevil edilmesi ve bunun genelleştirilmesi caiz değildir. Çünkü meselenin insanın psikolojisiyle alakalı yönü vardır. Birisi vardır ki, bu durum karşısında hiç endişeye kapılmaz ve dua eder. Neticede başına da bir şey gelmez. Bazıları vardır ki, hemen panik yapar, sonra da başına gelen en küçük bir işi, o kediye yorar. Bu da insanı şaşkına ve maskaraya çevirir.. Böyle insanlar, zamanla kader inancını da yitirebilir, yitirmese de büyük ölçüde zaafa uğratabilirler.
Meselenin hisse, ilhama bakan yönü de vardır. Yani, böyle bir hadiseyi yaşadığında hemen insanın içine ilham suretinde bir his düşerse, o zaman tedbirli olmak için dua eder. Fakat bu genelde düşünmeksizin olur ve çoğu zaman da büyük zatların mazhar olduğu bir husustur.
Evet, mütevekkil olmalı, dua etmeli, bizlere korku anında okunması bildirilen ayet, dua ve surelerle şerlerden şerirlerden Allah’a sığınmalı.