Değerli kardeşimiz,
Dişe dolgu yapılması, bir yaraya sarılan sargı gibidir. Sargının üzerine yapılan mesh ile dolgunun üzerinin yıkanması aynı hükme tâbidir ve ikincisi birincisine kıyas edilmiştir. Hanefî mezhebinde gusül abdesti sırasında ağzın içinin de yıkanması farzdır fakat bir ihtiyaç veya zaruretten dolayı diş dolgusu yaptırıldığında, yıkanması farz olan kısım o dolgunun üzeri olur.
Bu bilgiler ışığında meseleye baktığımızda âdetli, lohusa veya cünüp olan kimsenin diş dolgusu yaptırmasının caiz olduğu anlaşılır. Bu durumlarda yaptırılan diş dolgusu daha sonra alınacak gusül abdestine zarar vermez fakat diş dolgusunun temizlik hâlinde yaptırılması daha güzel bir davranıştır.
Diş dolgusu için verilen bu fetva, zaruret ve ihtiyaç anında geçerlidir yoksa sırf güzellik olsun diye âdet günlerinde yaptırılan dolgular için guslün sahih olacağı şeklinde bir fetva verilemez. Eğer cahillikten/gafletten dolayı âdet günlerinde böyle bir dolgu yaptırılmış ve sonra pişman olunmuşsa bakılır, eğer dolgu veya kaplama kolay çıkarılabiliyorsa çıkarılır, değilse bu da zarurete girer. Allahu a’lem.
Selametle kalınız.
Kaynak: Kadın ve Aile İlmihali