Değerli kardeşimiz,
Kadınlar özel günlerinde yalnızca Kur’ân okuyamazlar. Dua ederler, dua kitaplarını okuyabilirler. Kur’ân’da yer alan duaların da Kur’ân tilaveti niyetiyle değil de dua niyetiyle okunmasında bir sakınca yoktur.
Cevşen bir duadır, Kur’ân’dan değildir. Bu yüzden kadınlar âdet günlerinde Cevşen okuyabilirler. Şu kadarı var ki, Cevşen baskılarının başlarında genelde Kur’ân’dan bazı sureler de yer almaktadır. Bu sayfaların içine dokunulmaması yeterlidir. Sadece Cevşen olan nüshalar varsa, özel günlerde onlar tercih edilebilir.
Başka dua mecmuaları da bu kabildendir. Büyük Cevşen dediğimiz “Hizbu Envâri’l-Hakaiki’n-Nûriyye”, Dua Mecmuası (Mecmûatü’l-Ed’iyeti’l-Me’sûra), el-Kulûbu’d-Dâria, Mecmûatü’l-Ahzâb gibi mecmualar, Kur’ân ve Sünnet’ten ve İslâm büyüklerinin dualarından bir kısmını bir araya getiren eserlerdir. Dolayısıyla bunların okunmasında da bir mahzur yoktur. Bir duanın içinde bazen bir ayet de geçebilir, o da duadan sayılır ve okunabilir. Bununla beraber, bazı dualar tamamen veya büyük kısmı itibariyle ayetlerden müteşekkildir. “Münâcâtü’l-Kur’ân”, “Sekîne”, “Hizbü’l-Masûn” gibi. Kadınlar bu duaları, ihtiyaten özel günlerinden sonraya ertelemeleri daha doğru olur. Allahu a’lem.
Cünüp kimse için de aynı durum söz konusudur.
Selametle kalınız.
Hikmet.net