Değerli kardeşimiz,
Âdet hâlinin en az süresi 3 tam gün (72 saat), en fazla süresi 10 tam gündür (240 saat). (Şâfiîlerde ise en azı 1 tam gün, en fazlası 15 tam gündür.) Temizlik hâlinin ise en az süresi 15 tam gündür (360 saat), en fazla süresi konusunda sınır yoktur. (Şâfiîlerde de böyledir.) Bir kadın aylarca hatta yıllarca temiz kalabilir.
3 günden az gelen kan ile 10 gün geçtiği hâlde devam eden kan, âdet kanı değil özür kanıdır. 15 günlük temizlik süresi dolmadan gelen kan da özür kanıdır. Bunlara istihâza kanı denir.
Temizlik müddeti (15 tam gün) dolduktan sonra gelen kan 3 gün sürmüşse, sonra 2 gün kesilmiş ardından 4 gün daha gelmişse bu dokuz günün hepsi âdet günlerinden sayılır. İlk 3 günden sonra kan kesildiğinde ihtiyaten gusül alınır ve namaza başlanır çünkü bu günlerin temizlik günleri olması ihtimali vardır.
Temizlik müddeti dolduktan sonra gelen kan, sadece 2 gün akıp kesilmişse sonra da en az 8 gün gelmemişse bu kan, âdetin en fazla müddeti olan 10 gün dolduğu için âdet değil özür kanıdır. Kan 2 gün sonra kesildiğinde kadın, namaz abdesti alır ve ibadetine başlar. Burada gusül gerekmez çünkü eğer bu kan özür kanıysa özür kanı için gusül gerekmemektedir. Eğer bu kan âdet kanıysa henüz âdet bitmiş sayılmadığı için (bu sonradan ortaya çıkar) yine gusle gerek yoktur. Bu kanın özür kanı olduğu sonradan anlaşıldığında, bu iki günlük dönemde tabiî olarak namazı bırakan kadın, bıraktığı namazlarını kaza eder. Eğer 10 gün dolmadan kan tekrar gelmeye başlamışsa, bu âdettir. Bu durumda bir şey gerekmez. Yani bu sürede geçen namazlarını kaza etmez. (Kadın ve Aile İlmihali)
Selametle kalınız.