Değerli kardeşimiz,
Adaleti gerçekleştirmenin zorluğundan İslâm tek eşliliği teşvik etse de şartlarını yerine getirdikten sonra dörde kadar evlenmeyi meşru saymıştır. Bu açıdan erkek, birinci evliliği devam ederken ikinci bir kadınla evlenmek istediğinde buna hukuken karşı çıkılmaz. Yani ikinci bir kadınla evlenmek isteyen bir erkek ilk eşinden ve çevresinden izin almak zorunda değildir fakat meseleyi ahlâkî ve insanî boyutuyla ele almak icab eder.
Şöyle ki ikinci evlilik olduğu takdirde birinci evliliği tehlikeye girecekse, yani erkek sırf kendini düşünüp ikinci evlilik yaparak hazır kurulu yuvasını yıkacaksa işte burada erkeğin anlayışlı olması, yuvasının saadetini, çocuklarının huzurunu düşünmesi gerekir. Hatta “iffet açısından kendimi daha iyi korurum” düşüncesiyle de olsa böyle bir evlilik yapmadan önce birinci evliliğini iyi hesap etmesi ve alternatif sabır yollarını denemesi icab eder.
Ayrıca günümüzde kadınların genel itibarıyla kocalarının ikinci evliliklerine razı olmadıkları göz önünde bulundurulmalı ve hanımla istişare edilmeden hatta yetişkin çocuklar varsa onların fikri alınmadan böyle bir maceraya girişilmemelidir. Aksi takdirde, hem dünyada hem de ahirette büyük bir vebal yüklenilmiş olur.
Birinci hanımından, akrabalarından ve yakın çevresinden gizleyerek istişaresiz, tamamen keyfî ve hissî yapılan ikinci evliliklerin çok büyük yıkımlara sebebiyet verdiği müşahede edilmektedir. Ayrıca bazı ülkelerde kanunların ikinci evliliğe müsaade etmemesi, ikinci hanımın mağdur olmasına yol açmaktadır. Zira erkek, küçük bir anlaşmazlıkta ikinci eşinden çok kolay bir şekilde boşanabilmektedir. İkinci eşin böyle bir durumda hiçbir talep hakkı da bulunmamaktadır. Bu noktada ikinci evlilik yapmak isteyen erkeğin ve böyle bir erkeğin muhatabı olan kadının bu hususları dikkate almaları gerekir. (Kaynak: Kadın ve Aile İlmihali)
Selametle kalınız.