Öncelikle reklam içeriklerine bakmak gerekir. Sözgelimi kumar, içki gibi dinimizce gayrimeşru görülen şeylerin reklamı caiz olmadığı gibi bu tür reklamlar üzerinden para kazanmak da caiz olmaz. “Günahta yardımlaşma” Kur’an’da yasaklanmıştır. Dolayısıyla günahı yaygınlaştırma, ona destek verme caiz olmaz.
Üzerinden para kazanılan reklamların meşru olduğunu varsaydığımızda da eğer reklam veren şirketler, gerçek kişiler tarafından bu reklamların izlenmesini/incelenmesini istiyor, bu, reklama tıklanma yoluyla reklam verilen sayfaya/videoya yönlendirme ile ölçülüyor, “reklama tıklama” işini yapan kişi bu hareketiyle sahte/fake kullanıcı rölünü üstleniyorsa, bu durumda böyle bir uygulama aslında karşı tarafı aldatma sayılacağı için bu yoldan kazanılan bir paraya caizdir/helaldir demek mümkün değildir.
Söylediğimiz şartlar haricinde yapılan şey, gerçekte şirketlerin veya reklam verenlerin istediği birşey ise reklam içeriklerinin gayrimeşru olmaması kaydıyla bu şekilde para kazanmakta bir mahzur yoktur. Allah en doğrusunu bilir…