Değerli kardeşimiz,
Bayanların saçlarını boyamaları caizdir. Hatta onu korumak ve güzelleştirmek için boyama tavsiye de edilir. Saçla ilgili olarak Efendimiz (s.a.s), “Saçı olan ona ikramda bulunsun” (Ebu Davud, tereccül 3) buyuruyor. Burada ikram, saçı temizlemek, taramak, yerinde yağ ve koku sürmek.. kısacası saçı güzelleştirmek manasına gelir. İnsanlara gösteriş ve herhangi bir kimseyi kandırmak için olmadıkça saç boyamak tavsiye edilmiştir. Saçla alakalı tavsiye edilen şeylerin başında kına gelir. Bunun yanında diğer boyalar da caizdir. Ancak bu boyalarda bazı şartlar vardır.
Boya aslen temiz olan malzemelerden olmalıdır. Aslen pis olan maddeler içermemelidir. Aynı zamanda boya saç üzerinde bir tabaka oluşturmamalıdır. Eğer bir tabaka oluşturmuyorsa bunda bir beis yoktur. Saç da vücuttan sayıldığı için boyaya dikkat etmek lazımdır. Hanefi fakîhi İbn-i Abidin şöyle der:
El, ayak veya başa sürülen kınanın katı olan malzemesi temizlendikten sonra deri veya saçlarda bıraktığı renk, suyun deriye nüfûzuna engel değildir. Bu yüzden abdest veya gusle mani olmaz. (İbn-i Âbidin, 1/224).
Kısaca ifade edecek olursak, kadınların saçlarını uygun boyalarla (siyah, kahverengi, kestane, sarı… gibi renklere) boyamalarında bir mahzur yoktur, caizdir. Bunun için boyaların özelliğine bakıp karar verebilirsiniz. İçinde kan vb. aslen temiz olmayan şeyler bulunmayan boyalar kullanılabilir. Şüpheye mahal vermemek için aynı zamanda saça faydası da bulunan kınalar tercih edilebilir.
Son olarak bir hususu hatırlatmakta fayda var. Kadınların saç boyamalarının caiz olması onların boyadıkları saçlarını sadece mahremlerine ve özellikle kocalarına göstermesiyle sınırlıdır. Kadınların saçları avret olduğundan başkalarına gösterilmesi haramdır. Bu açıdan saçı açık bir kadının başkalarına güzel gözükmek maksadıyla saç boyaması zaten günah olan açıklığına başka bir günah eklemesi demektir.
Selametle kalınız.
Aşağıdaki linke de bakabilirsiniz: