Şarap sirkesi hakkında mezheplere göre farklı hükümler ortaya çıkmıştır. İbn Rüşd’e göre, müçtehitlerin genel olarak şarabın kendiliğinden sirkeye dönüşmesi durumunda tüketilmesinin caiz olduğu konusunda icma ettikleri bilinir. Ancak, insan müdahalesi ile sirkeye dönüştürülen şarap konusunda görüş ayrılıkları bulunmaktadır.
Hanefi mezhebi ve İmam Malik gibi bazı fakihler, insan eliyle yapılan müdahale ile şarabın sirkeye dönüştürülmesini helal kabul ederken, Şafiî ve Hanbeli mezhepleri bu tür bir müdahaleyi caiz görmemektedir. Bu farklı görüşler, şarabın sirkeye dönüşüm sürecinde sarhoş edici özelliğinin kaybolması ve bu değişimin haramlığı ortadan kaldırıp kaldırmadığına dair yorum farklılıklarından kaynaklanır.
Şafiî mezhebi, şarapla yapılan her türlü müdahaleyi genellikle haram kabul eder. Örneğin, şaraba ekmek, sirke veya soğan gibi maddeler atılmasıyla yapılan sirkenin haram olduğunu belirtirler. Çünkü bu maddelerin şarapla birlikte necis hale geldiğine ve sirkeleşme sonrası da bu durumun devam ettiği görüşü hakimdir.
Öte yandan, Hanefi mezhebi, şarabın sirkeleşmesini derinin tabaklanması sürecine benzetir. Şarabın sarhoş edici özelliği kaybolduğunda, şarabın haramlığı da ortadan kalkar ve sonuçta elde edilen sirke helal olarak kabul edilir. Bu durumda, şaraptan yapılan sirkenin helal olduğu düşüncesi Hanefi mezhebinde tercih edilen görüştür.
Bu konuda detaylı bilgi için bkz:
Şarabın sirkeye dönüşmesi