Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Birçok evde önlük, çanta, defter, kitap telaşı yaşanıyor. Çocuklara bu dönemde “neden okuması” gerektiğini anlatmalı ve onları motive etmelisiniz.
Yaz tatilinin sonuna geldik ve okullar açılıyor. Eğitimin önemi her geçen gün kendisini daha çok gösteriyor. Okul başarısında okul, öğretmen ve veli üçlüsünün önemini hepimiz biliyoruz. Bu üçlü içinde en önemli yeri olan öğrenciyi derslere motive edebilmek ise başarı için en önemli şartlardan biri. Bu motivasyon için içinde bulunduğumuz şu günler çok büyük bir önem arz ediyor. Bilhassa ilkokul birinci sınıfa yeni başlayacak veya okul başarısı düşük ve orta seviyede öğrenciler için bu daha da önemli.Çünkü yaz tatilinden sonra okulların açılması yeni bir başlangıç demek. Bununla beraber uzun süren yaz tatili bazı öğrencilerde rehavet ve isteksizliğe yol açabilir.
Çocuğun okula ve derslere ne şekilde motive edileceği çocuğun yaşına ve kişiliğine göre değişmekle beraber; çocuğun sosyal duygusal ve akademik zekası ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Öğrenciyi iyi motive edebilmek için onu iyi tanımak gerekiyor. Anne baba çocuğunu ne kadar iyi dinlerse onu o kadar iyi tanıyarak ilgilerini, meraklarını anlayabilir ve ona göre çocuğunu okula isteyerek gitmek ve derslerini severek çalışmak konusunda motive edebilir. “Neden okuması gerekiyor?”, “Okumadaki, tahsil yapmadaki gaye nedir?”, “öğrendiği derslerin kendisine ne faydası olacaktır?” gibi sorular okula yeni başlayacak miniklerde olduğu kadar ilköğretimi bitirmiş liseye adım atacak veya üniversiteye başlayacak olan gençlerin bile zaman zaman zihinlerine değişik şekillerde takılmakta ve öğrencinin motivasyonu için örneklerle desteklenen doyurucu açıklamalar gerekmektedir.
Okumaktan hoşlanmayan çocuklar ve gençler neden tahsil yaptıkları sorusuna net bir cevap verememektedirler. Sevmedikleri dersleri sadece not almak için çalışmaları gerektiğini düşünmekteler. Anne baba çocuğun öğreneceği konuları az çok bilirse bu konularla çocuğun ilgi ve merakları arasında bir bağlantı kurabilir. Örnek olarak coğrafya, tarih, edebiyat gibi derslerin kişinin kültürünü artırdığını ve insanlar arası ilişkilerde, sohbette, iş hayatında da bu genel kültürün önemini anlatmak gerekir. Matematik ve fen derslerindeki problemlerin aslında hayatta karşılaşılan bazı problemleri çözebilmek için zihinsel kapasiteyi ve problem çözebilme gücünü artırdığını izah etmek çocuğun bu dersleri bir jimnastik gibi görmesi zor gelse de efor sarf ederek başaracağını hissetmesine yardımcı olabilir.
Farika Teymur Artır