Çocukların, Allah kavramıyla ilgili olarak birçok sorusu vardır. Çocuk, bu bilinmezlerle ilgili doyurucu cevaplar istemektedir. Anne ve babalar, çocukların bu tür sorularını dikkate almalı ve çocuğun anlayacağı bir dille anlatmalıdır.
Dikkate almayan, geçiştirilen ve zaman zaman da azarlanan
veya “Büyürsen anlarsın” gibi cevaplar alan çocuğun zihninde bilinmezler artar, merakı endişeye döner ve kendisini korkular içinde bulabilir.
Çocukların Allah, din, ahiret, ölüm… gibi konulara ilişkin sorduğu her soru ciddiye alınmalıdır.
1) “Allah niçin görünmüyor?” sorusuna; “Allah çok büyüktür. Onun gözleri de büyüktür, hepimizi görebilir. Biz ise Ona göre çok küçüğüz, gözlerimiz de küçüktür, bunun için Onu göremeyiz.” cevabı verilebilir.
2) “Allah’ın evi var mı? Varsa nerede?” sorusuna karşılık şöyle cevap verilebilir: “Her yer onun evidir. O her yerde gezer dolaşır. Herkesi görür, her şeyi işitir. Ama bizim gözlerimiz çok küçük olduğu için onu, onun evini ve nerede olduğunu göremeyiz.”
3) “Allah herkesi döver mi?” Bu soruya ise: “Allah çok merhametlidir. Kimseyi dövmez, o herkesi sever. Doğru ve faydalı işler yapanlara yardım eder. Yalnızca çok kötü işler yapanları cezalandırır.” cevabı verilebilir.
4) “Allah neden annemi veya babamı öldürüyor?” Çocuklara “ölüm” gerçeğini anlatmak için de şöyle bir yol izlenmelidir: “Allah insanları yaratır, dünyaya gönderir. Her gönderdiği insana da bir ömür biçer. Ancak bu ömrün ne kadar süreceğini, kullarına söylemez. Verdiği ömür bitince de, alıp ahirete götürür. Ahirete giden anne veya baba, Allah’ın sevgisi altında rahat etmektedir. Senin de ömrün bitince, Allah seni de ahirete götürüp anne ve babanla buluşturur. Yalnız Allah’ın dediğini yaparsan, iyi kul olursun. İyi kul ise, ahirette, cennette anne ve babasıyla daimî olarak birlikte olur; güzelce yaşar.
Halit Ertuğrul, Ailede ve Okulda Çocuk Eğitimi