İslamiyet’in ruhuna ters düşen her türlü hareket ve sözlerde bulunmak caiz değildir. Şaka yoluyla dahi olsa bunlardan uzak durulmalıdır.
İslam dini her türlü kötülük ve incitmeye karşıdır. Çünkü İslam insanı insan etmeyi ve hakiki insaniyet mertebesine ulaştırmayı hedefler. Bu nedenle İslam, insanı her türlü kemalât ve güzelliğe ulaştıracak emirleri getirdiği gibi, her türlü rezillikten ve çirkinlikten uzaklaştıracak fiilleri de yasaklamıştır.
Bu küllî kaidelerden hareketle diyebiliriz ki, küfür ve sövme dediğimiz karşıdaki insanları rencide ve rahatsız eden her türlü fiil günahtır ve haramdır. Çünkü Müslümanları rencide etmek haramdır ve insanı günahkâr eder. Hatta kâfir bile masum ve hatasız olsa, onu rahatsız etmek İslam dininde yasaktır. Çünkü Peygamberimiz ( aleyhissalatü vesselam) “kim bir zimmîye eziyet etse, şüphesiz ben onun hasmıyım” buyurmuştur.
Kur’an’da ve Hadisi Şeriflerde, bizleri küfürlü sözlerden, başkalarını alaya almaktan, çirkin ve kaba lafızları kullanmaktan nehyeden birçok nas varid olmuştur. Bunlardan bazılarını örnek olarak alıyoruz.
“Ey iman edenler! Sizden hiçbir topluluk bir başka toplulukla alay etmesin. Ne malûm? Belki alay edilenler edenlerden daha hayırlıdır. Kadınlar da başka kadınlarla alay etmesinler. Belki de alay edilenler edenlerden daha hayırlıdır. Birbirinizi karalamayın. Birbirinize kötü lakaplar takmayın. İman ettikten sonra insanın adının kötüye çıkması, fâsık damgası yemesi ne fena bir şeydir! Kim tövbe etmezse işte onlar tam zalim kimselerdir.” (Hucurât Suresi, 49/11)
“Ey iman edenler! Sakın şeytanın izinden gitmeyin. Her kim şeytanın peşinden giderse bilsin ki o kendisinden hep fena, çirkin ve meşrû olmayan şeyleri yapmasını ister. Eğer Allah’ın lütuf ve merhameti olmasaydı, sizden hiçbiriniz asla temize çıkamazdı. Ancak Allah dilediğini temizleyip arındırır. Çünkü Allah her şeyi hakkıyla işitir ve bilir.” (Nur Suresi, 24/21) (Başka ayetlerde de ‘fahşa’ ve ‘münker’ yasaklanmıştır ki, her türlü küfür bu yasağın kapsamına girer)
“Görmedin mi Allah nasıl bir benzetme yaptı: Güzel söz, kökü yerin derinliklerinde sabit, dalları ise göğe doğru yükselmiş bir ağaç gibidir ki Rabbinin izniyle her zaman meyvesini verir. Düşünüp ders çıkarsınlar diye Allah insanlara böyle temsiller getirir. Kötü söz ise, gövdesi toprağın üstünden kolayca çıkarılabilen, kökleşip yerleşmeyen değersiz bir ağaca benzer.” (İbrahim Suresi, 14/24-26)
“Mü’min; insanları kötüleyen, lânetleyen, kötü söz ve çirkin davranış sergileyen kimse değildir.” (Tirmizî, Birr 48)
“Bir işte çirkinlik bulunması onu lekeler; bir işte hayâ duygusunun bulunması ise onu süsler.” (Tirmizî, Birr 47)
Bunların dışında hadislerde dilin önemine dikkat çeken, bırakalım insanları çeşitli varlıklara ve hayvanlara bile küfretmeyi yasaklayan çeşitli hadisler mevcuttur.