Hanefilerde en sahih görüş, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır. Domuz ise bizatihi necistir. Kurandaki “O pistir” ayetinden kasıt domuzdur. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Vücudunun diğer yerleri buna kıyas edilmez. Ağzını kaba sokarsa kab yedi defa yıkanır. Resulullah (s.a.s.) buyurdu ki: Köpek sizden birinin kabından içerse, onu yedi defa yıkasın. Temizliğin şekli konusunda da Efendimiz sallallahu aleyhi ve selem şöyle buyurmuştur: “Köpeğin ağzını soktuğu kabın temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır. (Müsned, Buhari, Müslim)
Malikilere göre: İster beslenmesine izin verilen bekçi ve çoban köpeği olsun, isterse başka köpek olsun, mutlak olarak temizdir. Sadece ağzını soktuğunda meşhur olan görüşe göre taabbüden yedi defa yıkanır. Ayağını veya hareket ettirmeden dilini soksa veya salyası düşse yıkamak gerekmez.
Şafii ve Hanbelilere göre: Köpek, domuz ve onlardan türeyenler, bunların artığı, teri necistir. Bunlarla kirlenen eşya biri toprakla olmak üzere yedi defa yıkanır. Önceki hadisi şerife binaen ağzının necaseti sabit olursa, geri kalan kısım da öncelikle necis olmuş olur. Zira ağzı fazla soluduğu için en temiz yeridir. (Kaynak: İslam Fıkhı Ansiklopedisi, Vehbe Zuhayli)