Değerli kardeşimiz,
Dinimize göre eşler arasında avret yoktur. Beraberce banyo yapabilirler. Nitekim Hz. Âişe Validemizin Peygamberimizle (sallallahu aleyhi ve sellem) beraber yıkandığını nakleden hadis-i şerif Buhârî’de geçmektedir. Fakat buradan eşlerin beraber yıkanmalarının câiz olduğu anlaşılsa da büsbütün örtüden sıyrılmış oldukları anlaşılmamalıdır. Zira Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), pek çok hadis-i şerifte çıplaklığa karşı ümmetini ikaz etmiştir. Buradan hareketle diyebiliriz ki insanın hanımıyla yıkanırken örtüsüz bulunması haram değildir. Ancak guslün âdâbına riayet edilmemiş olur. Çünkü hem insanın insanlık özelliğine, hem de Allah’a, meleklere ve eşine karşı utanma duygusuna terstir. Hiç kimse olmasa bile Allah, utanılmaya en layıktır.
Behz b. Hakîm (radıyallahu anh) anlatıyor:
Bir gün Hz. Peygamber’e (sallallahu aleyhi ve sellem) dedim ki: “Ey Allah’ın Resûlü! Hangi avretimizi açıp, hangi avretimizi örtelim?” “Hanımın dışında herkese karşı avretini koru!” cevabını verdi. Ben tekrar: “Ey Allah’ın Resûlü, erkeklerin yanında olduğumda nasıl olmalı?” dedim, “Gücün yeterse avretini kimseye gösterme!” dedi. “Kişi tek başına olursa?” dedim. “Kendisine karşı hayâ edilmeye Allah daha lâyıktır” dedi. (Ebû Dâvud, hammâm 3; Tirmizî, edeb 22).
Yine Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hadislerinde Allah’ın hayâ sahibi olduğunu ve hayâ sahibi olup örtünenleri seveceğini ifade ettikten sonra bizlere yıkanma esnasında da örtünmemizi tavsiye buyurmuşlardır (Taberani, el-Mu’cemu’l-Kebîr, 22/259). Bunun sebebi de yine hadislerde zikredilmiş ve Allaha karşı saygılı olma, rahmet melekleriyle olan münasebeti koparmama gibi mülahazalara bağlanmıştır (Buhârî, gusül 20; Ebû Dâvud, hammâm 3). Dolayısıyla yıkanma esnasında galiz avretleri bir peştemalle örtmek, adaba uygun bir yıkanma şeklidir.
Selametle kalınız.
Kaynak: Kadın ve Aile İlmihali