1- Evlilik öncesi mutlaka yetkili ve bilgili şahıslarla istişare edilmelidir.
2- Tarafların bir araya gelmelerinde halvet olmamalıdır. Yani kimsenin olmadığı yerde yalnız baş başa kalamazlar. Böyle bir durumda Efendimiz (s.a.s) bu iki kişinin üçüncülerinin şeytan olacağını söylemiştir. Yani bunlar görüşürken ya yanlarında üçüncü bir kişi bulundurmalı ya da, umuma açık bir yerde görüşmelidirler.
3- Özellikle tesettüre dikkat etmelidir. Çünkü taraflar nişanlı bile olsalar evlenmedikçe birbirlerine yabancı sayılırlar.
4- Ailelerin izin ve rızasının alınmasına dikkat etmelidirler.
5- Tarafların bir araya gelmeleri görüşüp konuşmaları hep bir gayeye yönelik olmalıdır. O da kuracakları yuvanın sağlam temellere oturması için tarafların birbirini iyi tanıyarak doğru karar verebilmeleridir. Bunun dışında görüşmelerde ciddiyet esas olmalı ve hevaî ve nefsanî şeylerden uzak durulmalıdır.
6- Olur da bu iki kişi evlenemeyeceklerine karar verirlerse, her iki tarafın da pişman olmayacağı bir süreç yaşamalıdırlar. Yani edep ve hayâ dairesinde hareket edilmelidir. Evlilik sonrası paylaşılacak bazı önemli ve şahsi sırlar evlilik öncesi ortaya dökülmemelidir. Tabi bu arada, evlendikten sonra problemlerin çıkmasına ve pişmanlığa sebebiyet verecek bazı şeylerin gizlenmesi de doğru değildir. Mesela bir hastalık, yüklü bir borç, içki ve kumar gibi devamlı yaşanan bir kötü adet vs. varsa, bu önceden bilinmelidir.