Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) çocukların yedi yaşında namaza alıştırılmalarını, çocuk on yaşına geldiğinde hâlâ namaz kılmıyorsa çocuğun bu konuda te’dip edilebileceğini ifade ediyor. Hâlbuki biz biliyoruz ki namaz kılmak büluğ çağına girdikten sonra bir Müslümana farz olur. Demek ki çocuk namazla mükellef oluncaya kadar, bu konuda hazır hâle getirilmelidir. Aynı durumu başörtüsü takma hususunda da düşünebiliriz. Başörtüsü takmak da namaz gibi mükellefiyet çağına gelen kadınlara farzdır. Ancak eğer çocuk bu döneme kadar başörtüsüne alışmamışsa, birden başörtüsü takması onun için çok zor olacaktır.
İşte bir çocuğun bu döneme kadar başörtüsüne alıştırılabilmesi ve ona tesettürün sevdirilebilmesi için anne babaların riayet etmeleri gereken bazı hususları maddeler hâlinde aşağıda ifade etmeye çalışalım:
- Başta anne, başörtüsünü takmıyorsa takmalı ve hâliyle onu özendirmelidir çünkü çocuğun en fazla etkileneceği ve taklit edeceği kişiler anne babasıdır. Anne babanın çocuğuna vereceği en güzel terbiye de ona güzel örnek olmaktır.
- Kesinlikle bu konuda baskı olmamalı, yaşına ve zamanına riayet ederek izah ve ikna çalışması yapılmalıdır.
- Çocuk yedi yaşından itibaren namaza da alıştırılacağından zaman zaman namaza niyetlendiğinde başörtüsü takılacaktır. O zamanlarda, başörtüsünün kendisine çok yakıştığını ifade etmeli ve bu istikamette bazen hediye de verilerek çocuk başörtüsü takmaya teşvik edilmelidir.
- Elbisenin ve özellikle kadın için başörtüsünün, kadını daha bir güzelleştirdiğini ve âdeta onu semavî bir varlık hâline getirdiğini anlatabiliriz.
- Neticesi açısından hep başörtüsü takmanın sevap yönü nazara verilmeli, bazen de takmamanın kötü neticelerinden ve cezasından bahsedilmelidir.
- Müsbet ailelerin başörtüsü takan kızlarının onlarla diyaloga geçmesi sağlanmalı ve bu yönde aile ziyaretleri yapılmalıdır.
- Sonradan Müslüman olan kadınlardan başlarını kapatanlar örnek verilmelidir. Böylece çocuğun zihin dünyasında başörtüsü takmanın dine inanmanın bir gereği olduğu düşüncesi canlanmalıdır.
- Çocuklarla her zaman, her alanda, her konuda diyaloglarımızı iyi tutmalıyız zira diyaloglarımız iyi olursa, bizim isteklerimizi rahatlıkla yerine getirirler. En azından getirmek için çaba sarf ederler. Dolayısıyla çocuğun sevgisini kaybedecek tavırlardan uzak durmalıyız.
- Çocuk bu konuda karşılaşacağı tepkilere önceden hazırlanmalıdır zira küçük yaşta başörtüsünden dolayı etrafındaki insanlar tarafından dışlanan, garipsenen çocuk, başörtüsüne karşı nefret duymaya başlayacak, bunu da içinden kolay kolay atamayacaktır.
- Mükellef yaşına gelmeden kız çocuğunu başörtüsü takması konusunda zorlamamak gerekir fakat mükellefiyet yaşına kadar da mezkur maddelerde saydığımız hususları işlemek icab eder.
Kaynak: Kadın ve Aile İlmihali