Değerli kardeşimiz,
Şoklama ile hayvan kesilebilir. Böyle kesilen bir hayvanın şer’î olarak kesilmiş kabul edilmesinin şartı; şoklamanın hayvanı ölüme götüren bir mahiyet taşımamasıdır. Şoklama, kesimde kolaylık sağlama amacıyla hayvanı sersemletme, mukavemetini düşürme sınırlarında kalırsa mahzuru yoktur. Şoklama sonrası hayvan kendi haline bırakıldığı zaman eğer ölüyorsa böyle bir şoklama, hayvanın helalliğine zarar verir, o hayvanın eti yenmez.
Kurbanın buna ek olarak bir şartı daha vardır, hayvanın özürlü olmaması. Özürlü bir hayvan kesilip eti yenilebilse de kurban edilemez. Rabbimize bir şükran ifadesi olarak takdim ettiğimiz kurbanın her türlü büyük kusurdan salim bir hayvan olması gerekir. Eksik, kusurlu bir hediyeyle Rabbin karşısına çıkılmaz, ayıp olur. Dolayısıyla kurbanlık hayvanın kusurlu, özürlü olması, o şükran manasını zedeleyeceği için böyle bir hayvan kurban edilemez. Bu yüzden, hayvanın kurban olması için, şoklama esnasında yapılan muamelenin onu özürlü hale de getirmiyor olması gereklidir.
Bu bilgiler ışığında sorunuza cevap olarak şunu söyleyebiliriz: Hayvanın yalnızca bayılmış ya da bayıltılmış olması durumunun, etin helalliğine de kurban olmasına da bir zararı yoktur. Diğer ihtimaller yukarıda zikredilmiştir.
Selametle kalın.
İlave bilgi için.
- Hayvan Kesiminde Dikkat Edilecek Hususlar