Değerli kardeşimiz,
Ağız kokusu, bir kısım sağlık problemlerinden kaynaklanabileceği gibi, ağız ve diş bakımındaki eksiklikten de kaynaklanabilir. Açlık da buna etki eden faktörlerdendir.
Oruç sebebiyle maruz kalınan uzun süreli açlık ve susuzluk sebebiyle oruçlu kimselerde ağız kokusu oluşması tabiidir. Zaten sizin değindiğiniz mevzuun kaynağı olan hadis-i şerif de bunu göstermektedir. Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyuruyor:
“Oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.” (Buhârî, libas 77; Müslim, sıyam 163)
Evet, demek oruçluda bir ağız kokusu oluşur. Bu, dünyevi olarak insanları rahatsız eden bir kokudur. Ancak oruç sebebiyle, Allah emrettiği için sabahtan akşama kadar aç susuz durma sebebiyle oluşuyorsa, Allah, o zahiren kötü kokuya, miskten daha fazla değer verir, Allah katında o, miskten daha güzeldir.
Konunun uzmanları, ağız kokusunu minimum seviyelere indirgeme amacıyla özellikle sahurdan sonra hemen diş fırçalamak yerine bir süre beklenip sonra dişlerin fırçalanmasının, ağız kokusuna neden olan bakteri oluşumunu azaltırken dişlerin daha az yıpranmasına yardımcı olduğunu söylüyorlar.
Oruç esnasında dişlerin fırçalanmasında bir sakınca yoksa da burada dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Öncelikle, boğazdan aşağı bir şey gitmemesi gerekir, aksi takdirde oruç bozulur. Ayrıca, ağza koku ve tat içeren şeylerin sokulması da mekruhtur. Zira bunlarda, orucun manasına zıt bir durum vardır. Bu manada, diş fırçalamada kullanılacak diş fırçası ya da misvakın ağza ıslatılmadan alınması, diş macunu kullanılmaması en uygunudur.
Bu türlü önlemlerden sonra ağızda yine de rahatsız edici kokular oluşuyorsa ve içine gireceğimiz ortam gerektiriyorsa, ağız kokusunu gidermek maksadı ile ölçülü şekilde ağız çalkalama suyu veya başka bir koku giderici kullanılabilir. Burada kesinlikle dikkat edilmesi gereken husus, ağza alınan maddenin bir damlasının dahi mideye gitmemesi ve ağızda kalmamasıdır.
Oruçlunun ağız kokusunun, Allah katında misk kokusundan daha güzel olması, işin manevi yönüdür. Bir toplum içerisinde insanlarla birlikte yaşayan kişiler olarak bize düşen ise, yakın temas halinde bulunduğumuz insanları rahatsız edecek bir duruma sebebiyet vermekten kaçınmaktır.
Selametle kalın.