Bu hususta kendince açıklama yapanlar, bazı noktalarda yanılmaktadırlar ve niyetleri de ayetleri anlamaktan ziyade insanların kafalarını karıştırmaktır. Güya ayette matematik hatası varmış da bu durum, Kur’an’ın –hâşâ- bir insan eseri olduğuna ya da –hâşâ- Kur’an’ın değiştirildiğine dair bir delilmiş gibi öne sürülmüştür.
Hâlbuki ayette söz konusu edilen husus, adil miras paylaşımıdır. Yoksa matematik hesabı yapmak değildir. Bütün payların toplamı “1” rakamını bulacak diye bir şart da yoktur. Hesabın 1’ i bulmadığı durumlarda avliyye yöntemi devreye girer ve ayetin maksadı olan adil miras paylaşımı gerçekleştirilmiş olur.
Ağza dolanan ve problem olarak gösterilen durum şudur: Miras paylaştırılırken bazı durumlarda payların toplamı, paydadan daha yüksek çıkmaktadır. Bu duruma İslam Hukuku’nda avl veya avliyye denilir. Bu durumda şu çözüm ortaya konmuştur: Payların toplamı ne çıkmışsa, paydada o rakam esas tutulur ve miras yeniden bölüştürülür. Böylece herkese hakkı verilmiş olur. Neticede herhangi bir haksızlık söz konusu olmaz.
Avliyye yöntemiyle mesele çözüldükten sonra artık matematik hesapları yaparak Kur’an’da ve İslam’ın hükümlerinde hata aramak, ya bir kasıttır ya da cehalettir.