Değerli kardeşimiz,
Üç kişinin amel defterinin açık kalacağının bildirildiği hadisi şerif sayılan üç hususa teşvikte bulunmak için varid olmuştur. Ayrıca bu üç kısmın dışındakiler, öldükten sonra kendi amelleri kesilenlerdir, yoksa arkadan kendileri için gönderilenlere nail olamazlar manasına gelmez. Nitekim başka hadisi şeriflerde dua, istiğfar ve sadakanın ölenlere ulaştığına dair beyanlar bulunmaktadır. Bir iki misal verelim: Resûlullah’a (s.a.s) bir adam gelerek: “Yâ Resûlallah! Annem birden bire öldü, vasiyet edemedi. Öyle sanıyorum ki, konuşabilseydi sadaka verirdi. Acaba ben onun yerine sadaka versem sevabı ona ulaşır mı?” (diye sorunca) Resulullah (s.a.s): “Evet” cevabını verdi. (Buharî, cenaiz, 94; Müslim, zekât, 15).
İbn Abbas’ın (r.a) rivayet ettiği hadis-i şerifte ise, şöyle buyrulmaktadır:
“Bir adam gelerek: ‘Ey Allah’ın Resûlü! Annem vefat etti. Ben onun için tasaddukta bulunsam ona faydası olur mu?’ diye sordu. Aleyhissalâtu vesselâm: ‘Evet’ deyince, adam, ‘Benim bir meyveliğim var. Şâhid olun, onu annem için tasadduk ediyorum’ dedi” (Buharî, vesaya, 15, 20).
Dua ve istiğfarın ölenlere ulaştığına dair şu ayet gayet manidardır: “Onlardan sonra gelenler şöyle derler: Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman eden kardeşlerimizi bağışla…” (Haşr Suresi, 59/10).
Hz. Aişe (r.anhâ), Hz. Peygamber’in (s.a.s) Baki’ mezarlığına çıkıp oradaki ölülere dua ettiğini, bunun sebebini sorduğunda da: “Onlar için dua etmekle emrolundum” buyurduğunu haber vermiştir (Müsned, 6: 252).
Dolayısıyla biz ölmüşlerimize dua eder, onlar hakkında Allah’tan bağışlanma diler ve hayır hasenat yaparak sevabını göndeririz. Ve bunları yaparken sevabının Allah tarafından ölüye ulaştırılacağına inanırız.
Selametle kalın.
Ölmüşlerimizin ruhuna bağışlamak üzere Kur’an okumak doğru mudur?