Fıtır sadakası, yani halkımız arasında bilinen ismiyle “fitre”, bazı ulemaya göre Ramazan Bayramı sabahı fecrin doğuşuyla yani sabah namazının vaktinin girmesiyle; bazı ulemaya göre ise Ramazan’ın son günü güneşin batmasıyla vacip olur. Bu, vacip oluş vaktidir. Ancak daha öncesinde de verilebilir.
Fitrenin vacip olmasının önemli hikmetlerinden biri, bayram günü fakir fukaranın sevindirilmesi, bayramda ihtiyaç duyacakları şeyleri temin edebilecek kadar ellerine para geçmesinin sağlanmasıdır. Bu manada, olması gereken, Efendimiz’in (sallallahu aleyhi vesellem) emirleri uyarınca, fitrenin bayram namazından önce fakirin eline ulaşmasının sağlanmasıdır. Bayramdan sonraya bırakmak mekruhtur; bırakıldığı takdirde yine de verilmesi gerekir.
Ümmetin ameli, fitrenin, amellerin sevaplarının bereketlendiği Ramazan ayı içerisinde verilmesi olarak gelenekleşmiştir. Bununla birlikte fitrenin, Ramazan’dan önce de çıkarılması caizdir. Özellikle, fitreyi verecek kişi eğer ihtiyaç sahibine kendisi doğrudan vermeyecek de bir başkası vasıtasıyla ulaştıracaksa, fitrenin kendi elinden çıkmasından ziyade, ihtiyaç sahibinin eline ulaştığı vakti dikkate almalıdır. Bu manada, ulaştırılması zaman isteyen durumlarda fitrenin çok daha önceden çıkarılıp gönderilmesi caizdir, hatta daha makul olan yoldur. Önemli olan, fitrenin, ihtiyaç sahibine vaktinde ulaşmasıdır.
Detaylı bilgi için bakınız:
Fıtır sadakasıyla mükellefiyetin şartları nelerdir?
Fıtır sadakasının miktarı nedir?
Fitre verirken niyet etmek gerekli midir?