Değerli kardeşimiz,
Namazlarda her bir rekâtındaki her iki secdenin de yapılması farzdır. Bu secdelerin ikisi veya birisi kasten terk edilirse namaz bozulur. Ancak unutulursa, namaz içinde veya namazın hemen bitiminde yani selamdan sonra hatırlansa bu secde hemen iade edilir.[1] Mehmet Zihni Efendi, Nimet-i İslam, 258-259; Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, 160.
Buna göre, namazın rekâtlarından birindeki iki secdeden biri yanılarak terk edilip ondan sonraki rekâtın veya oturuşun/ka’denin sonunda hatırlansa, bunun geciktirilmesinden dolayı namazı iade gerekmez, hemen o secde kaza edilir. Eğer son oturuşta iken hatırlansa, bu secde yapılır ve ondan sonra bu son oturuş iade edilir ve ondan sonra da sehiv secdesi yapılır. Bu durumda son rekâtta beş secde ile üç /oturuş ka’de bulunmuş olur. Çünkü bir rekâtta iki secde vardır. Böyle tekrarlanan bir rüknün kısmen sonraya bırakılması, farzı terk etmek sayılmadığından namazın iadesi gerekmez.[2] Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, 233.
Namaz selam verilerek bitirilmişse, bu unutulan secde hemen yapılır ve son oturuş (ka’de) tekrar/iade edilerek sonunda sehiv secdesi yapılır.[3] Mehmet Zihni Efendi, Nimet-i İslam, 258-259.
Selametle kalın.
Dipnotlar